Zwarte Truffel (Black Truffle)

 

zwarte-truffel
De truffel is een ondergrondse zwam die groeit op boomwortels. Voornamelijk op wortels van eiken, hazelaars, dennen en wilgen. Er ontstaat een symbiose: de truffel wordt door de boomwortels gevoed met organische stoffen en de boom krijgt door de truffel water en voedingstoffen.
De Zwarte Truffel (Tuber melanosporum) is de echte truffel uit de Périgord en Quercy. De paddestoel is zwart en dooraderd met lichtgekleurde aders.

Het intensieve parfum doet denken aan muskus en jeneverbes. Bij de bereiding komt het aroma pas volledig vrij. De Zwarte Truffel en de wintertruffel lijken qua uiterlijk erg op elkaar, maar het aroma van de zwarte truffel is veel sterker. Deze culinair hooggewaardeerde Zwarte Truffel is het ideale ingrediënt om bijvoorbeeld uw Kerstdiner een extra feestelijk tintje te geven.

De truffel is het lekkerst wanneer deze in plakken geschaafd wordt over een gerecht. Bij verhitting verliest de truffel namelijk al zijn smaak. Geschaafd rauw over een gerecht, maar ook fijn geschaafd door een gerecht. Voor alle soorten truffels geldt dat ze het beste te combineren zijn met eiwitrijke producten. Rijke producten als Parmezaanse kaas geven de smaak van truffel een echte boost. De combinatie truffel en gekookte groenten daarentegen is af te raden.

zwarte-truffel_truffelschaaf
Verse truffels zijn heel duur. Zwarte Truffels gaan weg voor een luttele 500 euro per kilo, terwijl de witte zusjes soms wel duizenden euro’s kosten.
Die hoge prijs heeft te maken met een aantal factoren. Niet alleen worden ze steeds zeldzamer, het vindproces heeft aardig wat voeten in de aarde. Om de truffels op te sporen heb je namelijk een duo nodig, bestaande uit een caveur – degene die de truffels uitgraaft – en een hond of varken die ze opspoort. Samen gaan ze de bossen in op zoek naar truffels. Eenmaal gevonden is het van belang dat de truffels goed rijp zijn, want alleen dan komt de smaak het best naar boven.

zwarte-truffel_pasta-met-geschaafde-truffelsnippers

Tagliolini met vers geschaafde zwarte truffelsnippers

Comments are closed.