Zwarte thee

Zwarte thee (Black Tea) is de meest gedronken thee ter wereld

Zwarte thee is de meest gedronken thee ter wereld. Ruim 75 procent van alle thee die in de wereld wordt gedronken, en die ook in ons land op grote schaal wordt gebruikt, is zwarte thee. Zwarte thee is thee gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis. Deze variant is gemaakt door middel van zwaardere oxidatie dan de witte, groene, en Ooglong-variëteiten. Het is in het algemeen sterker in smaak en bevat meer cafeïne dan lichter geoxideerde thee. Thee bevat theïne. Theïne is hetzelfde als cafeïne en heeft een licht stimulerend effect. Onderzoek heeft uitgewezen dat een normaal gebruik van cafeïne/theïne geen problemen voor de gezondheid oplevert. Als thee veel looizuur bevat, zoals groene thee, wordt het effect van theïne er voor een groot deel door teniet gedaan.
Thee bevat van nature vitamines en mineralen, waaronder fluoride. Gedronken zonder melk en suiker biedt zwarte thee dan ook bescherming aan je gebit.
Thee heeft ook een rustgevende en ontspannende werking, zoals veel mensen uit ervaring weten. Dit effect is vooral te danken aan de in thee aanwezige l-theanine. Dit is een stof met heilzame effecten op het functioneren van de hersenen.
Uit onderzoek blijkt dat het drinken van diverse koppen zwarte thee verdeeld over de dag kan leiden tot een lichte verlaging van de bloeddruk. Dit zou komen door de flavonoïden in de thee.

In het Chinees en China omringende landen wordt zwarte thee rode thee genoemd, een beschrijving van de kleur van de vloeistof. In het Chinees wordt met zwarte thee post-gefermenteerde thee bedoeld. In de Westerse wereld verwijst zwarte thee naar de kleur van de geoxideerde blaadjes. Rode thee verwijst in het Westen gewoonlijk naar de Zuid-Afrikaanse Rooibos thee.

In de Westerse wereld verwijst Zwarte thee naar de kleur van de geoxideerde blaadjes

Groene thee verliest gewoonlijk zijn smaak na een jaar, maar zwarte thee behoudt zijn smaak gedurende meerdere jaren (meer dan vijftig jaar in het speciale geval van Pu-erh thee). Het is daarom lang een handelsartikel geweest, en samengeperste blokken zwarte thee hebben zelfs gediend als een vorm van geld in Mongolië, Tibet en Siberië tot in de 19e eeuw. Zwarte thee was oorspronkelijk als enige soort thee in de westerse cultuur bekend; hoewel groene thee meer gebruikt wordt, vormt zwarte thee nog meer dan 90 percent van de theeverkoop in het westen.

Behalve in China wordt Camellia sinensis thans op theeplantages in tal van andere plaatsen in de wereld geteeld. Daartoe behoren onder meer India, Japan, Indonesië, Argentinië, Tanzania, Kenia en Turkije.
In China, maar ook in India en sommige andere gebieden wordt ongemengde zwarte thee vaak genoemd naar de (oorspronkelijke) streek van productie.

Camellia sinensis, de theeplant

De term “Zwarte thee” (Black Tea) wordt in Engeland ook gebruikt om een kop thee zonder melk aan te duiden, omdat het toevoegen van melk daar een vast gebruik is.

Zwarte thee kan gezet worden met water dat net van de kook af is. Het is dan zo’n 95 °C. De thee moet zo’n 3 tot 4 minuten trekken. Bij langer trekken kan de thee bitter worden.

Comments are closed.