Zwarte Roos (Black Rose)


Rozen zijn bloeiende planten die tot het geslacht Rosa behoren. Er komen ongeveer 300 soorten in het wild voor. Daarnaast bestaan er vele veredelde vormen (cultivars). De vrucht van de roos heet rozenbottel. Rozen kunnen geen zwart pigment aanmaken en dus komen er in de natuur oorspronkelijk géén zwarte rozen voor. De zwarte roos die wel te vinden is, is meestal een rode roos die zo donker is, dat het zwart lijkt.

Black Baccara wordt door velen gezien als de meest zwarte roos. De diepdonkerrode kleur ziet er in het tegenlicht bijna uit als zwart. In knop maakt deze roos dit zeker waar, echter tijdens het bloeien wordt de kleur steeds roder. Black Baccara bloeit gemakkelijk maar is niet ongevoelig voor bladschimmels.
Omschrijving van de Baccara: Theehybride, zeer donkerrood, gevuld, geurend, herbloeiend, snijroos, hoogte tot ca. 75 cm.

Rozen worden al sinds duizenden jaren geteeld om hun schoonheid, en in de oudheid gebeurde dat in China en Afrika, door de Grieken, Romeinen en Egyptenaren. Rozen werden gebruikt voor rituelen en er werden tempels en paleizen mee versierd.
De kleur van de roos staat symbool voor diverse dingen. Een zwarte roos symboliseert afscheid. In de knop, zal het afscheid minder definitief zijn. In volle bloei staat dit voor een definitief afscheid.

Uit het Marktbeeld Bloemen van Productschap Tuinbouw over het tweede kwartaal van 2011 blijkt dat het aandeel van roos in de uitgaven aan monobossen gedaald is tot 31%. In het tweede kwartaal van 2009 was dat nog 38%. De tulp blijft met een aandeel van 20% redelijk stabiel. De lelie volgt met 3% op ruime afstand. Maar nog altijd blijft de roos marktleider met 31% van de bestedingen aan monobossen.

Comments are closed.