Zwarte Orchidee

Het verhaal gaat dat de zeldzame Zwarte Orchidee de sleutel tot de eeuwige jeugd bezit.

Oorspronkelijk zou de Orchidee uit Mongolië komen. Volgens onderzoekers kwam de plant daar al zo’n 120 miljoen jaar geleden voor. Ze is nu een globetrotter: ze gedijt overal, behalve in de poolgebieden. De gemakkelijke plant groeit op rotsen, in of rond bomen, in hooggebergten of laagvlakten. Zelfs in koude gebieden doet ze het goed en uiteraard in vochtige regenwouden. Die tropische soorten zijn bij ons het best bekend.

Orchidee is afgeleid van het Griekse woord “orchis”. Dat betekent testikel en verwijst naar de knollen die bij sommige soorten voorkomen. Niet zo gek dat men dacht dat de orchidee vruchtbaarheid en mannelijkheid zou bevorderen.

Er bestaan meer dan 20.000 soorten Orchideeën. De Orchidee behoort tot de één na grootste plantenfamilie ter wereld. De Orchidee is eigenlijk een kruid. De zwarte zaadjes die u soms ziet in goed vanille-ijs, zijn de vruchtjes van de Vanille-Orchidee. Het is al in de 19e eeuw ontdekt als een zeer aromatisch keukenkruid. Vanille is na saffraan het duurste specerij ter wereld.

De tropische Orchidee soorten bij ons het beste bekend zijn. De Phalaenopsis is de meeste populaire Orchidee is in Nederland. Deze Orchideeënsoort wordt ook wel de “Vlinderorchidee genoemd” en groeit oorspronkelijk in bomen. De Phalaenopsis door een Nederlandse botanicus, Dr. Blume op Java ontdekt is in 1825. Het verhaal gaat dat hij tijdens één van zijn tochten een groep vlinders vrijwel bewegingsloos zag dwarrelen bij een boom. Het bleken Orchideeën te zijn. Hij noemde ze Phalaenopsis Amabilis. “Phalaenopsis” is afgeleid van het Griekse “Phalaina”, dit staat voor “als een nachtvlinder”. “Amabilis” betekent “lieflijk”.

De Orchidee is gemakkelijk te herkennen. De bloem heeft drie kroon- en drie kelkbladen. Het middelste kroonblad wordt ook wel de “lip” genoemd omdat het als het ware uitsteekt. Dit is handig voor insecten: zij gebruiken deze “landingsplek” om het binnenste van de bloem te bereiken.
De meeste Orchideeënsoorten bloeien één keer per jaar. Alleen de Phalaenopsis bloeit langer en vaker. Deze kan 2 tot 3 keer per jaar bloeien en de bloemen blijven dan 2 tot 6 maanden goed.

 

Black Phalaenopsis

 

Comments are closed.