Zwarte mamba

De binnenzijde van de bek van deze slang is blauwzwart vandaar de naam “Zwarte mamba”

De zwarte mamba of black mamba (Dendroaspis polylepis) is een slang uit de familie Elapidae.

Ondanks de naam zwarte mamba is de kleur van deze slang grijs tot zeer donkergrijs maar zelden zwart, met meestal een beige tot bruin-witte buik. De zwarte mamba heeft een smalle kop met zeer grote en gladde schubben. De binnenzijde van de bek is blauwzwart, hieraan heeft de slang ook zijn naam te danken. In Engelstalige landen wordt de black mamba daarom ook wel black-mouthed mamba genoemd.

De jongen zijn lichtgrijs of groenig maar zijn uit het ei al giftig (net als alle andere gifslangen). De zwarte mamba wordt niet erg dik maar wel vier meter lang, hoewel veel exemplaren nog geen drie meter zijn. Het is de langste gifslang in Afrika. Ook is de zwarte mamba de snelste slang ter wereld, hij kan op de korte afstand een snelheid van 16 tot 20 km/h behalen.

Deze slang staat bekend om zijn extreme giftigheid waardoor een beet dodelijk af kan lopen als er niet medisch behandeld wordt. Het gif werkt verlammend en kan de ademhaling stoppen, maar is slechts tijdelijk werkzaam. Nadat de verlammingsverschijnselen zijn verdwenen kan men volledig herstellen. Er is een antiserum maar sommige mensen zijn daar allergisch voor, zodat het niet altijd gevaarloos kan worden gegeven. De zwarte mamba wordt als hij in het nauw wordt gedreven agressief en valt aan, maar zal vluchten als de kans zich voordoet. Op korte afstand is de slang erg snel waardoor het vrijwel onmogelijk is om een beet af te weren. Met name langere exemplaren zijn sneller en hebben een groter bereik. Met een enkele beet kan voldoende gif worden geïnjecteerd om 20 of meer volwassenen te doden, en de dood kan soms in 20 minuten al intreden, waardoor medische hulp vaak te laat komt. Een boze mamba kan herhaaldelijk bijten.

Comments are closed.