Zwarte beer

Er zijn twee soorten zwarte beren, de Amerikaanse en de Aziatische zwarte beer. De zwarte beer is een solitair dier. Hij leeft veelal alleen, met uitzondering van het vrouwtje dat haar jongen bij zich houdt. Op plaatsen waar er voedsel in overvloed is, komen de beren vaak bij elkaar.

Amerikaanse zwarte beer
De Amerikaanse zwarte beer of baribal (Ursus americanus) is de kleinste van de drie berensoorten in Noord-Amerika. Hij komt voor in bijna heel Alaska en Canada, de Rocky Mountains tot in Mexico en van de Appalachen tot Florida. In het oosten van zijn leefgebied is hij over het algemeen zwart en in het westen zijn de beren zwart tot kaneelkleurig, maar er zijn ook witte en blauwe varianten van bekend. Hij leeft voornamelijk in bossen, beboste bergen tot 2100 m. hoogte en moerassen. Zijn dieet bestaat vooral uit planten: knoppen en twijgen, bladeren, noten, wortels, vruchten, bessen en spruiten. Ook leeft hij van vis, insecten, larven, honing, kleine tot middelgrote zoogdieren en andere gewervelden.
Volwassen vrouwtjes wegen tussen 40 en 180 kg en volwassen mannetjes wegen tussen 114 en 274 kg.

Aziatische zwarte beer
De Aziatische zwarte beer of kraagbeer (Ursus thibetanus) komt vooral voor in Zuid-Azië: Pakistan, Afghanistan, India, China en verder naar het noorden in Rusland, Korea, op Taiwan en in Japan. Er zijn 7 of 8 ondersoorten. Hij wordt ook wel de Tibetaanse beer of Himalayabeer genoemd.
De Aziatische zwarte beer heeft een ronde kop met grote oren die ver uiteen staan. De mannetjes en vrouwtjes verschillen wezenlijk in grootte van elkaar (110-150 kg tegenover 65-90 kg).

De jongen van de zwarte beer blijven ongeveer 2 jaar bij de moeder

De draagtijd van de jongen is 235 dagen. Het aantal jongen dat het vrouwtje werpt, ligt tussen de 1 en 5 jongen, maar gemiddeld zijn het er 2. Ongeveer om de 2 jaar werpt het vrouwtje haar jongen. Het geboortegewicht van een jong is tussen 280 en 450 gram. De zoogtijd van de jongen is ongeveer 7 tot 8 maanden. De jongen blijven ongeveer 2 jaar bij de moeder.
De zwarte beer heeft korte klauwen van 4-5 centimeter, maar kan toch uitstekend bomen beklimmen. Hij is ook een goede zwemmer.

 

Het bont van de zwarte beer wordt gebruikt voor de helmen van de wachters van Buckingham Palace :(

Guard-Buckingham-Palace

Comments are closed.