Zwartboek (BlackBook)

Zwartboek met hoofdrolspeelster Carice van Houten

Zwartboek is een Nederlandse film uit 2006, geregisseerd door Paul Verhoeven. Voor het eerst sinds De vierde man uit 1983 maakte Paul Verhoeven weer een Nederlandse productie: Zwartboek. Het scenario is geschreven door Paul Verhoeven en Gerard Soeteman.
De hoofdrollen worden vertolkt door Carice van Houten, Thom Hoffman, Halina Reijn en Sebastian Koch. Het verhaal gaat over een mooie Joodse vrouw die overdenkt hoe ze het eind van de Tweede Wereldoorlog overleefde in het verzet.
De titel slaat op een zwart boekje, dat in de film de rol van Zwartboek speelt.

De Nederlandse galapremière van de film was op 12 september 2006 in Den Haag en de bioscooprelease op 14 september. Zwartboek kreeg een Gouden Film, een Platina Film en op het Nederlands Film Festival won de film drie Gouden Kalveren. Zwartboek was de Nederlandse inzending voor de Academy Awards en kwam op de shortlist. Een plek bij de daadwerkelijke nominaties werd niet gehaald. Tijdens het Nederlands Filmfestival van 2008 werd de film verkozen tot beste Nederlandse film aller tijden.

Het verhaal:
In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.
Ze raakt, onder de schuilnaam Ellis de Vries, betrokken bij het Nederlandse verzet. Als ze de opdracht krijgt een Duitse officier te verleiden, ontdekt ze dat ‘goed’ en ‘fout’ angstaanjagend dicht bij elkaar liggen.

De film Zwartboek werd ook in het Engels uitgegeven en heet dan BlackBook

“BlackBook” de Engelse versie van Zwartboek

Comments are closed.