BlackBerry

Een BlackBerry is een smartphone en PDA (Personal Digital Assistant) die gebruikt kan worden voor mobiele telefonie, mobiel internet (ontvangen en versturen van e-mail en internetsurfen), PIM (Personal Information Manager) en andere applicaties.

Vanwege de veelal verslavende werking van de BlackBerry in de zakenwereld en onder consumenten, heeft BlackBerry als bijnaam “CrackBerry” gekregen.

De BlackBerry kwam in opspraak na speculaties over de Amerikaanse regering die de BlackBerry stelselmatig zou afluisteren. Frankrijk heeft als reactie daarop de BlackBerry voor regeringsambtenaren in de ban gedaan. In Nederland stelde Wouter Bos dat als stelregel afgesproken is dat de BlackBerry nooit voor het verzenden van vertrouwelijke informatie gebruikt zal worden.

Soms ontstaat verwarring dat de BlackBerry alleen samenwerkt met een speciaal BlackBerry-abonnement en niet met een gewoon data-abonnement. Dit geldt echter alleen wanneer men de ingebouwde browser, push e-mail-client van Research in Motion of de instant messaging clients van Research in Motion (voor onder andere: Twitter, MSN, Google Talk en meer) wil gebruiken. Men moet dan niet de ingebouwde clients gebruiken, maar (met behulp van de bij de BlackBerry geleverde desktop-software) een tweede browser (bijvoorbeeld Opera Mini voor BlackBerry), een tweede instant messaging client en een tweede e-mailprogramma (bijvoorbeeld LogicMail voor BlackBerry) installeren en de TCP-instelling aanpassen volgens aanwijzingen van de provider van het dataplan. Ook de GMail-client voor BlackBerry en Google Maps werken met een gewoon dataplan.

BlackBerry PIN is een identificatienummer van acht tekens wat altijd begint met 2 (bijvoorbeeld 256E4186). Dit nummer is uniek voor ieder BlackBerry toestel en kan niet door een gebruiker zelf worden aangepast (dit kan eventueel wel door BlackBerry technici gedaan worden). BlackBerry-gebruikers kunnen elkaar gemakkelijk berichten sturen met BlackBerry Messenger en Ping.

BlackBerry Playbook

De BlackBerry kwam in 1999 voor het eerst op de markt. Hij werd ontwikkeld door het Canadese bedrijf Research In Motion (RIM). Hij ondersteunt push e-mail. Het draadloze netwerk dat wordt gebruikt door de reguliere mobiele-telefonieproviders.
In 2010 kondigde Research in Motion onder de BlackBerry merknaam een tablet pc aan met de naam BlackBerry Playbook, dat in juni 2011 op de markt kwam.

Hoe is de naam BlackBerry ontstaan?
Het Canadese bedrijf Research In Motion (RIM) deed in 2001 een beroep op Lexicon Branding om een naam te verzinnen voor zijn nieuwe draadloze “email-apparaat”. Lexicon adviseerde RIM weg te blijven bij het woord “email”, dat volgens onderzoek vooral bloeddrukverhogend werkt. In plaats daarvan zochten ze een naam die mensen een plezierig gevoel gaf, en die op een of andere manier iets vredigs uitstraalde. Nadat iemand ergens had geroepen dat de kleine knopjes op het apparaat net zaadjes leken, stormde het team van Lexicon nog enige tijd door over namen als aardbei, meloen en allerlei andere vruchten en groenten, totdat ze uiteindelijk bleven hangen bij de braam, ofwel BlackBerry in het Engels. BlackBerry bleek een woord te zijn dat kennelijk bij het team vele plezierige herinneringen opriep en dat tevens de basis was voor de uiteindelijke zwarte kleur van het apparaat.

RIM Headquarters in Waterloo, Canada

Comments are closed.