Black Tie

 

Black Tie – letterlijk vertaald zwarte das – is een kledingsaccessoire (vlinderdas of strikje) dat gerelateerd is aan bijzondere gelegenheidskleding. De vlinderdas bestaat in verschillende groottes, vormen, materialen, kleuren en dessins. Naast de vlinderdas die gestrikt moet worden, zijn ook voorgestrikte exemplaren verkrijgbaar. Het dragen van een voorgestrikte vlinderdas werd voorheen beschouwd als een breuk met de etiquette. Thans overheerst de gemaakte variant echter, omdat de vlinderdas moeilijk te strikken is.

Meestal wordt met Black Tie een “dresscode” bedoeld voor galafeesten en exclusieve party’s. Zien en gezien worden, daar draait het om. Wanneer je in Black Tie gekleed dient te gaan, dan is het goed om te weten dat dit kledingvoorschrift aan strikte en traditionele etiquette gebonden is.

Black Tie als dresscode: wat draag je als je dit op een uitnodiging ziet? Als man draag je dan een smoking. Een smoking is een twee- of driedelig kostuum dat door mannen wordt gedragen als avondkleding, dat wil zeggen bij formele feestelijke gelegenheden. Het bestaat uit een zwarte broek met aan de zijkant een fluwelen streep en een zwart jasje met lapellen, een wit smokingoverhemd (d.w.z. een shirt met een wing boord en dubbel manchet en moet dus met manchetknopen gedragen worden en een blinde sluiting voor de knopen), een cumberband (een sjerp, afgeleid van het Britse militaire uniform in Brits-Indië) die geplooid om het middel wordt gedragen en van hetzelfde materiaal is gemaakt als de Black Tie en de lapellen.

Als er Black Tie op de uitnodiging staat, mag u als man uw 007 outfit uit te kast pakken.

Comments are closed.