Black Swan


Black Swan
is een Amerikaanse psychologische thriller uit 2010, geregisseerd door Darren Aronofsky met in de hoofdrollen Natalie Portman, Vincent Cassel en Mila Kunis.

Het verhaal draait rond een productie van het Zwanenmeer (1877) van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski door een balletgezelschap in New York City. Visuele hallucinaties en psychosen worden – ongebruikelijk voor een balletfilm – met technieken uit het genre van de horrorfilm verbeeld.

Black Swan werd genomineerd voor vijf Oscars in onder meer de categorieën “beste film en beste regisseur”. Natalie Portman won de Oscar voor “beste vrouwelijke actrice”.

Natalie Portman hoofdrolspeelster uit Natalie Portman hoofdrolspeelster uit Black Swan

Het verhaal:
Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.

Comments are closed.