Black Seed (Nigella sativa)

 

Black Seed (Latijn: Nigella sativa), ook bekend als nootmuskaatbloem, is de bekendste soort van de Nigellafamilie. Black Seed is een éénjarig kruid van 40-60 cm. hoogte met lichtblauwe bloemen en veervormige bladeren. De oorsprong ligt in het Midden-Oosten en onder de naam Ketzah is de plant al in het Oude Testament bekend, wat zou betekenen dat het kruid al meerdere duizenden jaren gecultiveerd wordt. Zelfs in het graf van Toet-Ank-Amon is een flesje Black Seed olie gevonden en de olie was Nefretetes geheim voor een Koninklijke teint.

Ook de genezende werking was bij de antieke heelmeesters al bekend, zo werd de olie intensief toegepast voor de behandeling van letterlijk iedere ziekte. Hippocrates noemde het kruid melanthion of melanospermum en gebruikte het onder andere bij slangenbeten, huiduitslag en etterende wonden. In de loop der eeuwen kreeg Nigella sativa in de volksgeneeskunde een uitstekende naam en werd in veel kruidenboeken genoemd.

Black Seed is een traditioneel kruid dat in het Midden-Oosten en Azië dagelijks wordt gebruikt om de gezondheid te behouden. Een lange rij van heilzame toepassingen wordt aan dit kruid toegeschreven. Black Seed wordt gezien als het meest fantastische kruid aller tijden. Zowel het kruid als de olie worden gebruikt voor medicinale doeleinden en in het algemeen als tonic en voedingssupplement om het immuunsysteem te versterken.

Turks brood (Pide) is vaak met de karakteristieke Nigella zaadjes bestrooid. Nigellazaad is echter heden niet alleen in het Midden-Oosten maar ook in Centraal- en Zuid Azië vermaard. Het verspreidingsgebied ligt in Turkije, Libanon en Iran. Vanuit Iran werd het kruid in Noord-India ingevoerd en hier hoofdzakelijk gebruikt voor het kruiden van vooral vegetarische gerechten. De smaak wordt versterkt door het zaad te roosteren of het kort te bakken in hete olie. Nigellazaad is bijna geurloos, pas bij het malen of kauwen ontwikkelt zich het aroma wat in de verte aan Oregano doet denken. De smaak is aromatisch en een weinig bitter.

Bagel met Black Seed

Black Seed wordt in Turkije, Syrië en Egypte grootschalig verbouwd. Zuid-Egypte is veruit de belangrijkste producent en beroemd voor een uitstekende kwaliteit. Door persing wordt uit de zaden een hoogwaardige olie gewonnen. Deze bevat een zeer hoog gehalte (ruim 80%) aan meervoudig onverzadigde vetzuren, die door hun dubbele binding met andere stoffen voor het menselijk lichaam essentieel zijn. Zij spelen o.a. een belangrijke rol bij de vorming van prostaglandine, een hormoonachtige substantie die verantwoordelijk wordt gezien voor het goed functioneren van bijvoorbeeld het immuunsysteem en zenuwstelsel.

Andere namen waaronder Black Seed bekend staat zijn o.a:

  • Kalonji
  • Schwarzkümmel
  • Nigella sativa
  • Fennel flower
  • Habbat al barakah
  • Sinouj
  • Ketzah
  • Black caraway
  • Habba a Sawda
  • Charnushka
  • Narduszaad
  • Black onion seed
  • Cheveux de Vénus
  • Poivrette
  • Cörek otu
  • Heizhong cao

Comments are closed.