Black Screen (BSOD)

Black Screen Of Death (BSOD)

Black Screen – vroeger Blue Screen – is een bijnaam van het scherm met de melding van het besturingssysteem Microsoft Windows dat er iets mis is gegaan. Dit error-screen betekent meestal dat de computer opnieuw opgestart moet worden middels een three finger salute (ctrl+alt+del). De tekst op het scherm bestaat uit witte letters op een zwarte achtergrond.
De term wordt meestal afgekort tot BSOD oftewel Black Screen Of Death (zwart scherm des doods). Het doel van een Black Screen is om schade te voorkomen. Nadat een kritische systeemfout is geconstateerd wordt dan het system automatisch to shut down.

Vanaf Windows 3.x wordt deze melding in deze vorm gebruikt. Een BSOD kan een aantal oorzaken hebben. In vroegere versies van Windows was geheugenbescherming nog niet zo goed geïmplementeerd en zodra een programma geheugen probeerde te bereiken dat niet aan zich was toegewezen of gewoon geheugen las van een ander programma, resulteerde dat in een BSOD.

Hoewel dit natuurlijk moeilijk te controleren is in een gesloten systeem, kan men toch aannemen dat deze fouten in de programmatuur niet meer aanleiding geven tot een dergelijke crash. Tegenwoordig neemt men aan dat dergelijke fouten vooral veroorzaakt worden door soortgelijke fouten in de kernel of in stuurprogramma’s voor hardware.

In Windows 8 is het oorspronkelijke BSOD geschrapt. Microsoft vond het scherm te ingewikkeld voor de meeste gebruikers met de foutcodes en heeft het scherm daarom vervangen door een zwart venster met duidelijke tekst erop, de foutmelding en de melding “Your computer needs to restart”.

 

"Recover Your Computer from a Black Screen" geschreven door Mitz Pantic

Comments are closed.