Black-out

Een black-out is een tijdelijke stoornis van de hersenen. De informatie uit het korte-termijn-geheugen wordt dan niet doorgegeven aan het lange-termijn-geheugen. Met andere woorden: bij een black-out kan men zich niet meer herinneren wat er gebeurd is. Indien men vaker een black-out heeft, kan dat schadelijk zijn voor de hersenen. Ook wanneer men dingen tijdelijk vergeet wordt dit een black-out genoemd.

Je kan een black-out krijgen door bij één gelegenheid heel veel alcohol te drinken. Het gevolg van de stoornis is dan dat je je later (meestal de volgende ochtend) niets meer kunt herinneren van wat er tijdens het drinken is gebeurd. Alcoholisten kunnen de neiging hebben black-outs te verdoezelen door middel van confabulaties; die neiging is ook een van de symptomen van het Syndroom van Korsakov. Het kan ernstige gevolgen hebben voor die persoon zelf, als ook voor derden die daardoor getroffen en in hun aanzien geschaad kunnen worden.

Ook faalangst, spanning of stress kunnen zorgen voor een black-out. Bekend voorbeeld is het hebben van een black-out bij een proefwerk of tentamen. Ondanks dat je je heel goed voorbereid hebt, kun je de kennis op het moment suprême niet reproduceren en lijkt het wel als of je hoofd helemaal “leeg” is.

Comments are closed.