Black Label

JOHNNIE WALKER BLACK LABEL vindt zijn oorsprong in de Old Special Whisky uit 1870, die vanaf 1909 BLACK LABEL heet. Door experts wordt hij gezien als de Schotse luxewhisky bij uitstek, het criterium waaraan alle andere worden gemeten.

Aan elke fles BLACK LABEL gaat minimaal twintig jaar voorbereiding vooraf voordat hij wordt samengesteld uit whisky uit de beste distilleerderijen door heel Schotland, gerijpt in de fijnste vaten. Elke whisky is op een andere manier gerijpt, afhankelijk van de bijzondere eigenschappen van hout, klimaat en locatie. Het is de kunst van de Master Blender om deze whisky’s te blenden tot een whisky met een buitengewoon smaakpalet.

Voortdurende aandacht voor kwaliteit en stijl heeft erin geresulteerd dat JOHNNIE WALKER BLACK LABEL ontelbaar veel prijzen in de wacht heeft gesleept. De blend is tegenwoordig nog steeds net zo rijk en zacht als in de tijd dat de zoon en de kleinzoon van John Walker Master Blenders waren. Whiskyschrijver Charles Maclean beschreef hem als “a masterpiece, the Michelangelo’s David of the blender’s art, the very best in its category” en volgens Jim Murray, auteur van de ‘Whisky Bible’ is hij “the Savoy, the Everest of deluxe whiskies”.

BLACK LABEL heeft nog steeds de authenticiteit van zijn schepper en wordt tegenwoordig meer verkocht dan elke andere luxe Schotse blended whisky ter wereld. Dat hij de tand des tijds heeft doorstaan is tekenend voor de pioniersgeest en de vakkundigheid van de familie Walker.

De luxe van JOHNNIE WALKER is de exclusieve beschikking over de beste whisky’s van Schotland, variërend van de krachtige malts van de westkust tot de meer subtiele aroma’s van de oostkust. BLACK LABEL haalt het beste uit al deze aroma’s bij de creatie van een unieke blend met een zacht, diep en complex karakter.

Hij kan puur gedronken worden, met een klein scheutje water of als longdrink met soda of ginger ale.

De oorsprong van JOHNNIE WALKER BLACK LABEL gaat terug tot 1857, het jaar dat John Walkers zoon Alexander de zaak overnam. Alexander was zich zeer bewust van de genialiteit en het nog onaangeboorde potentieel van de blends van zijn vader en daarom richtte hij zijn aandacht op de uitbreiding van zijn whiskyhandel.

Zijn inspiratie haalde hij uit zijn vaders kenmerkende rokerige stijl. In 1867 deponeerde hij het auteursrecht op ‘Old Highland Whisky’, de voorloper van de huidige JOHNNIE WALKER BLACK LABEL. In 1889 had John Walker & Sons inmiddels vestigingen in Londen, Sydney en Parijs en waren distributeurs aangesteld tot in Zuid-Afrika, Amerika en India. In die tijd hadden slechts een paar merken zulke wijdvertakte distributiekanalen.

In de jaren 1890 werd het bedrijf geleid door Alexander II en George, kleinzoons van John Walker. In de geest van hun voorvaderen en in navolging van het principe van het leveren van kwaliteitswhisky ontwikkelden deze mannen een nieuwe visie, waarbij nieuwe wegen naar nog groter commercieel succes werden ingeslagen.

Met een besef van marketing waarmee ze hun tijd ver vooruit waren zagen de broers in hoe belangrijk de duidelijke herkenbaarheid van een merk is. Het typerende gekantelde zwarte etiket vormde de basis en drie jaar later, in 1909, verscheen de tekst ‘BLACK LABEL’ voor het eerst op de fles.

v.l.n.r. Red Label, Black Label, Green Label, Gold Label en Blue Label

Behale Black Label zijn er nog andere Labels. In totaal vijf unieke blends, elk met een eigen herkenbare persoonlijkheid, geschiedenis en verhaal.

  • Red Label (Vol Karakter): Een veelzijdige, heldere whisky. Perfect om te mixen – iets dat bij andere whisky’s vaak ten koste gaat van hun karakter.
  • Black Label (Verborgen Diepten): Onmiskenbaar rijk en zacht. BLACK LABEL, een alom gewaardeerd staaltje meesterschap van het blenden, ontleent zijn diepgang aan meer dan 40 uitgelezen whisky’s.
  • Green Label (Een Blended Malt): Een fris en kenmerkend aroma. Samengesteld uit een blend van de fijnste single malt whisky’s, elk afzonderlijk geselecteerd vanwege de intensiteit van smaak en aroma.
  • Gold Label (Pure Luxe): GOLD LABEL is een exclusieve combinatie van uitzonderlijke single malts. De ongewoon zachte, honingachtige blend geeft hem een delicate soepelheid en daardoor een bijzonder karakteristieke smaak.
  • Blue Label (Uitzonderlijk en Exclusief): BLUE LABEL is vanwege zijn voortreffelijke eigenschappen bekroond met talloze prijzen. Hij bevat een blend van onze zeldzaamste malts en meest superieure granen die op en top gerijpt zijn – hoe lang dat ook duurt.

Double Black is een variant op de bekende Black Label

Naast de bekende Black Label heeft Johnnie Walker ook de Double Black uitgebracht, dit is een speciale uitvoering voor de Travel-Retail markt op vliegvelden. De smaak van deze Double Black verschilt op een aantal punten. Deze variant is rokeriger en rijker van geur, omdat deze blend bestaat uit geturfde whisky’s van de Schotse westkust (Highlands).

Johnnie Walker Double Black versterkt de rokerige tonen van de Black Label en is gericht op drinkers die het karakter van Johnnie Walker whisky’s al waarderen en nog een stap verder willen. De Johnnie Walker Black Double is een mix van aroma’s van de mooiste maltwhisky’s en de turf is afkomstig uit de westkust van Schotland.

 

Comments are closed.