Black Hawk

Black Hawk – volledige naam UH-60 Black Hawk – is de naam van een helicopter. Er zijn twee varianten, de UH-60 Black Hawk en de UH-60L Black Hawk.

De Sikorsky UH-60 Black Hawk is de huidige standaard lichte utility helikopter in de Amerikaanse krijgsmacht. Hij wordt gebruikt voor het invliegen van luchtlandingstroepen en voorraden, voor aanvallen vanuit de lucht, voor commandovoering en voor medische noodevacuaties.
Het toestel is ontworpen om 11 volledig bepakte luchtlandingstroepen en een 105 mm houwitser met 30 granaten te vervoeren.

Sikorsky Aircraft Corporation is een Amerikaanse vliegtuig- en helikopterfabrikant. Het is opgericht in 1923 door de Russisch-Amerikaanse ingenieur Igor Sikorsky. Hij bouwde de eerste helikopter met 1 hoofdrotor welke ook nog goed bestuurbaar was in 1942. Het bedrijf kwam in 1934 in het bezit van United Aircraft, tegenwoordig United Technologies Corporation (UTC), en het is nu een van de grootste helikopterfabrikanten ter wereld. De bekendste modellen zijn de UH-60 Black Hawk en de SH-60 Sea Hawk. Verder is Sikorsky een van de grootste contracteurs van militair materieel. Sikorsky levert sinds 1957 de helikopter voor de president van de Verenigde Staten, de Marine One, al heeft de regering in januari 2005 besloten om de Sikorsky’s te vervangen door de AugustaWestland EH101 van Lockheed Martin. Op dit moment vervullen de VH-3 (H-3 Sea King) en de VH-60(UH-60 Black Hawk) deze taak.
Sikorsky’s hoofdkantoor staat in Stratford, Connecticut. Verder heeft het nog 5 locaties in de VS en enkele dochterondernemingen.

Vanaf zijn eerste vlucht in 1978 bleek, ondanks de relatief hoogstaande technologische componenten aan boord, hoe gemakkelijk hij in het terrein te onderhouden was.
Omdat de UH-60 werd ontworpen om troepen naar het front te brengen heeft hij een redelijk incasseringsvermogen. Hij kan treffers van handvuurwapens verwerken tot aan inslagen van hoog explosieve projectielen van middelmatig kaliber. Zijn belangrijkste componenten zijn gepantserd of dubbel uitgevoerd en het airframe werkt tijdens een eventuele crash als veiligheidskooi ter bescherming van de inzittenden.

De Black Hawk werd in 1983 voor het eerst ingezet bij de invasie van het eilandje Grenada. Daarna volgden missies in Panama, Azië, Somalië. Haïti, Bosnië en Irak.
UH-60’s worden ook door de USCG tegen drugsmokkel ingezet en exportversies van het toestel zijn al verkocht aan meer dan 20 landen.
Tot op heden heeft dit toestel met succes een grote diversiteit aan opdrachten uitgevoerd.

In 2001 kregen alle Amerikaanse UH-60 Black Hawks een tijdelijk vliegverbod vanwege plotseling ontstane scheuren in de bevestigingsbouten van de rotorbladen. Het ging hier om 8 bevestigingsbouten per toestel. Omdat het om een structurele fout bleek te gaan werden hierop al deze onderdelen gewisseld en een maand later waren de toestellen weer beschikbaar.

Bij het grote publiek werd de Black Hawk helikopter bekend na de film Black Hawk Down (2002), geregisseerd door Ridley Scott, naar het gelijknamige boek uit 1999 van Philadelphia Inquirer verslaggever Mark Bowden, over een fataal verlopen actie van het Amerikaanse leger in Mogadishu.

De film "Black Hawk Down" uit 2002

UH-60 Black Hawk
De UH-60 Black Hawk werd vanaf 1978 operationeel en de US Army werd tot 1989 uitgerust met 485 standaard UH-60A modellen. In 1989 werd i.v.m. beduidende technische wijzigingen de modelaanduiding UH-60L ingevoerd. De UH-60A’s werden alle op L standaard gebracht en er werden nieuwe bestellingen gedaan om het totaal binnen 7 jaar op 1463 toestellen te brengen.
Vanwege de goede vliegeigenschappen, simplisme in onderhoud en succesvolle inzet werd het toestel al heel snel ook bij de overige Amerikaanse krijgsmachtdelen ingevoerd.

UH-60L Black Hawk
In 1989 werd de UH-60 Black Hawk uitgerust met 2 General Electric T700-GE-701C 1890 Pk turboshaft motoren en een steviger rotorkop (gearbox). Hierdoor kreeg hij meer hefvermogen en kon hij hoger en onder zeer warme omstandigheden beter vliegen. De UH-60L kan worden uitgerust met het External Store Support System (ESSS) waarmee de mogelijkheden nog veelzijdiger worden. ESSS bestaat uit 4 verwijderbare pylontanks waarmee de Black Hawk een extra vliegbereik krijgt, of uit 16 Hellfire raketten.

Comments are closed.