Black grass jelly

Black grass jelly (of Cincau of chin-chau of chin chow) is een zwarte doorschijnende geleimassa meestal gemaakt van de Mesona chinensis. Black grass jelly heeft een afkoelende uitwerking op je lichaam.
De bekendste en meest gebruikte grass jelly is de Black grass jelly (Cincau hitam), maar er is ook Green grass jelly (Cincau hijau). Vooral in Indonesië wordt – naast de zwarte versie – deze groene Cincau gebruikt met name in ijs, desserts en drankjes.

Soya Cincau, aka Michael Jackson drink, is een zeer populair drankje met Black grass jelly in Azië.

Black grass jelly wordt verkocht in grote blokken, die jezelf in reepjes of blokjes kunt snijden, maar je kan het ook als “cubes” kant en klaar kopen in blik.

Black grass jelly in cubes kant en klaar in blik

Black grass jelly wordt gemaakt door het koken van de bejaarde en licht geoxideerd stengels en bladeren van Mesona chinensis een kruid uit de mint-familie (Lamiaceae). Gedurende enkele uren wordt het met kaliumcarbonaat en een weinig zetmeel gekookt. Vervolgens laat men de vloeistof afkoelen tot er een gelei-achtige massa is ontstaan. Deze gelei kan in blokjes worden gesneden of in andere vormen en vervolgens gemengd worden met stroop e.d. in drankjes of desserts. Black grass jelly geeft het drankje een “nice crunch” tijdens het drinken/oplepelen. De gelei zelf heeft een licht bittere smaak met een toon van jodium en lavendel. Op zich heeft de jelly dus een beetje typisch “kruiden” smaakje; veel westerlingen vinden Black grass jelly niet zo lekker.

Verkoop van grote blokken Black grass jelly op een markt in Hanoi, Vietnam

 

Comments are closed.