Black-footed cat

Black-footed cat (zwarvoetkat) wetenschappelijke naam Felis nigripes dankt zijn naam aan zijn zwarte voetzolen.

De zwartvoetkat is de kleinste in het wild levende kattensoort, leeft in Afrika en is samen met de roestkat (Prionailurus Rubiginosus) uit India het kleinste lid van de familie der katachtigen. De lengte van de zwartvoetkat is 24-40 cm, lengte van de staart 15-20 cm en het gewicht 1,5 – 3 kg wat hem dus kleiner maakt dan de gemiddelde huiskat.

De zwartvoetkat komt voor in de drogere streken van Zuid-Afrika. Hij is nauw verwant aan de woestijnkat (felis Margarita). De zwartvoetkat heeft een lichtbruine vacht waarover zwarte vlekken en strepen lopen. Over de poten lopen brede, donkere ringen. De voetzolen zijn geheel zwart en behaard. De punt van de dikke, korte staart is ook zwart. De kop van de zwartvoetkat is klein, breed en rond met een klein neusje en grote oren.

De zwartvoetkat heeft een voorkeur voor schaars begroeid land, maar heeft wel struikgewas, graspollen of termieten heuvels nodig om zich achter te verschuilen voor gevaar. Ze leven in de open, zandige halfwoestijnen, steppen en savannen van Zuid-Afrika.

Het is een goede jager en leeft van knaagdieren, kleine hagedissen, insecten en spinnen. De zwartvoetkat houdt niet van springen en klimmen maar kan wel lang een hoog tempo aanhouden. Het is ook een uitstekende graver die zijn prooien vaak te pakken krijgt door ze uit te graven. Net als de woestijnkat kan de zwartvoetkat ook lang leven zonder vocht. Ze halen het vocht uit hun voedsel zodat ze lange tijd niet hoeven drinken.

Na een draagtijd van 63-68 dagen komen er 2-3 jongen ter wereld, meestal in december. Het vrouwtje brengt de jongen zonder hulp van het mannetje groot.

De zwartvoetkat is een solitair levend dier en wordt een paar uur na zonsondergang actief en gaat dan jagen. Net als de meeste katachtigen staat de zwartvoetkat ook op de lijst met bedreigde diersoorten. Deze teruggetrokken, schuchtere kat is de zeldzaamste van alle Afrikaanse kleine katten. Het is dan wel een beschermde diersoort, maar alleen in Botswana en Zuid-Afrika staat er echt een verbod om op de zwartvoetkat te jagen. Er leven in totaal nog maar 10.000 zwartvoetkatten in geheel Afrika. Door het verlies aan prooidieren en het kleiner worden van hun leefgebied zal dit aantal steeds verder afnemen.

 

Kitten of geen kitten, en hoe schattig ogend, de Black-footed cat blijft wel een wild dier. Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken dus.

Comments are closed.