Black Angus

Als men het over rundvlees heeft dan is Aberdeen Angus één van de bekendste rassen. Angus is een rundveeras dat in de 19e eeuw in het oosten van Schotland is gekweekt. Het ras werd gefokt door Hugh Watson. Eén van zijn koeien, Old Granny, werd geboren in 1824 en kreeg maar liefst 29 kalveren in 35 jaar. De meeste Angus-runderen die nu rondlopen zijn nakomelingen van deze koe. De runderen zijn hoornloos en hebben korte benen (schofthoogte van circa 130cm). De meeste Angus-runderen zijn zwart (Black Angus), al bestaan er ook rode runderen (Red Angus). Met name in de Verenigde Staten worden veel Aberdeen Angus-runderen gehouden voor hun vlees.

Angus-runderen staan bekend om hun gemoedelijke karakter en hun vermogen te kunnen opgroeien op schrale gronden. Het ras staat dicht bij de natuur en gedijt het best in natuurgebieden waar een grote variëteit aan kruiden- en grassoorten te vinden is. Omdat de dieren weinig voeding nodig hebben, worden ze ook snel te vet wanneer ze zouden worden “vetgemest”. Daarom is het ook beter om dit ras rustig te laten opgroeien.

De belangrijkste reden voor het wereldwijde succes van het Angus-ras is de uitzonderlijke kwaliteit van het vlees, het kent geen gelijke in smaak en structuur. Het beste rundvlees dat te verkrijgen is: goed dooraderd en gemarmerd vlees. De dunne lijntjes vet die door het vlees lopen zorgen ervoor dat het botermals is met een volle smaak. Vet heeft namelijk de eigenschap dat het smaakaroma’s vasthoudt. Het Black Angus-vlees is volgens fijnproevers het beste wat er op dit moment aan rundvlees te krijgen is, het kaviaar onder het rundvlees. Geen wonder dus dat restaurants dit vlees van sublieme kwaliteit graag op de menukaart zetten.

Black Angus staat bij menig restaurant op de menukaart

Comments are closed.