Black & Tan

Black & Tan is de naam van de ice cream die Ben & Jerry’s in maart 2006 op de markt bracht ter gelegenheid van Saint Patrick’s Day. Deze ice cream was alleen leverbaar van 2006 tot 2007. Als beschrijving op de verpakking staat voor de smaak: “Cream Stout Ice Cream Swirled with Chocolate Ice Cream”. Volgens Ben & Jerry’s smaakmaker John Shaffer hebben ze naarstig gezocht naar een smaak die authentiek de smaak van Europees bier benaderde. De bijnaam van Black & Tan is dan ook “the beer ice cream”.

Ben & Jerry’s is een Amerikaans merk van consumptie-ijs van Ben & Jerry’s Homemade Inc. gevestigd in Vermont, VS. Ben & Jerry’s boekte in 1999 een omzet van $ 237 miljoen, waarvan circa 90 procent in Noord-Amerika werd gerealiseerd. De bedrijfswinst bedroeg $ 13,5 miljoen. Voor Europa wordt het ijs geproduceerd in een fabriek van Unilever in Hellendoorn, waaruit ook het ijs van Ola en Hertog afkomstig is.

De Amerikaanse jeugdvrienden Ben Cohen en Jerry Greenfield ontmoetten elkaar op High School tijdens de gymles. Ze deelden een liefde voor lekker eten. Na High School gingen ze ieder een eigen weg. In 1978 ontmoetten ze elkaar weer en besloten om samen een ijsbedrijf te beginnen. Met een simpele cursus ijsbereiding als basis begonnen ze met een startkapitaal van $ 12.000 (waarvan $ 4000 vreemd vermogen) hun eigen ijswinkel in een gerenoveerd benzinestation in Vermont.

Ben & Jerry's Ice Cream Factory in Waterbury, Vermont

Toen de vraag naar hun ijs groter werd, besloten de oprichters aandelen van hun bedrijf via de beurs te verhandelen. Sinds 1996 is Ben & Jerry’s ook in Nederland verkrijgbaar. In augustus 2000 werd het bedrijf verkocht aan de Nederlandse multinational Unilever en Ben & Jerry’s wordt inmiddels ook in Nederland geproduceerd.

Het ijs wordt verkocht in speciale “scoopshops” en voorverpakt bij supermarkten, videotheken, benzinestations en bioscopen. Alle smaken zijn verkrijgbaar in een 500ml verpakking (pints) en een beperkt aantal in een kleinere 150 ml verpakking. De 150 ml versie is voorzien van een houten lepeltje dat in het deksel is geplaatst.

In Nederland worden diverse verkooppunten zoals videotheken en bioscopen bevoorraad door de Ben & Jerry’s ijsexpress. Regelmatig zijn er verkoop bevorderende acties waarbij de consument artikelen cadeau krijgt bij het kopen van een bak Ben & Jerry’s ijs.

 

Comments are closed.