Back to Black

Back to Black is het tweede album van de Britse jazz- en soulzangeres Amy Winehouse, uitgebracht in oktober 2006. Tijdens de Grammy Awards die op 10 februari 2007 werden uitgereikt won het album 5 prijzen, en het was genomineerd voor 6. Winehouse won dit jaar ook de prijs voor “Best New Artist”. Op dit album staat ook de titelsong van het album “Back To Black” (Winehouse, Mark Ronson).

In Nederland stond het album 99 weken in de Album Top 100 genoteerd, waarvan 14 weken op nummer 1 en werd het best verkochte album in 2008. In het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels meer dan 2,8 miljoen exemplaren van het album verkocht, en wereldwijd staat de teller op ruim 11 miljoen exemplaren.
In augustus 2011, enkele weken na de dood van Amy, bereikte het album opnieuw de eerste plaats van de Album Top 100, voor het eerst sinds het voorjaar van 2008.

Amy Jade Winehouse, geboren op 14 september 1983 in Southgate, was een Britse jazz- en soulzangeres. Ze was de eerste Britse ooit die vijf Grammy Awards won. Nu heeft Adele dat record verbroken door 6 Grammy Awards te winnen.
Winehouse werd geboren als dochter van taxichauffeur Mitchell Winehouse en apotheker Janis Seaton. Ze groeide in het Joodse gezin op met haar vier jaar oudere broer Alex. Van haar vader zou ze hebben leren zingen.
Bijgestaan door producer Salaam Remi nam Winehouse haar debuutalbum “Frank” op, dat op 20 oktober 2003 verscheen. Het met jazz-invloeden doorspekte Frank werd zeer lovend ontvangen.
In 2009 richtte ze haar eigen platenlabel op, Lioness Records, geïnspireerd op Motown Records.

Met het succes kwamen ook de problemen. Winehouse kwam nu vooral in het nieuws met haar drank- en drugsgebruik. Ze schreef het nummer “Rehab” over het feit dat iedereen wilde dat ze afkickte van haar hevige alcoholgebruik.
Op zaterdag 23 juli 2011 werd Winehouse op 27-jarige leeftijd door haar lijfwacht dood aangetroffen in de slaapkamer van haar appartement in Noord-Londen. Winehouse is gestorven aan een alcoholvergiftiging.

Comments are closed.